Nainen pitelee puhekuplakylttiä kädessään kesäisessä maisemassa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Postimuseolle ja Tampereen historiallisille museoille yhdessä valtakunnallisen vastuumuseotehtävän erikoisalana viestintä, peli, posti ja digitaalinen elämä. Vastuumuseokentältä on puuttunut tämän erikoisalan vastuumuseo, joka vastaa erityisesti digitaalisen viestinnän kulttuuriperinnön hoitamisesta.

Postimuseo ja Tampereen historialliset museot, joista erityisesti Suomen pelimuseo ja Mediamuseo Rupriikki, hoitavat uutta tehtävää 1.1.2024 alkaen. Uusi valtakunnallinen vastuumuseo edistää ymmärrystä medioituneesta maailmasta, ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, tieto- ja tavaravirroista sekä niiden muutoksesta. Vastuumuseo herättää pohtimaan miten eri kanavat, välineet, viestimisen tavat ja sisällöt vaikuttavat elämäämme yksilön, yhteisöjen ja yhteiskunnan tasolla. Valtakunnallinen vastuumuseo tulee olemaan digitaalisen viestinnän kulttuuriperinnön tallentamisen edelläkävijä ja merkittävä monilukutaitoisuuden ja keskustelukulttuurin kehittäjä.

Perinteinen viestintä on muuttunut radikaalisti, ja viime vuosikymmeninä on siirrytty fyysisistä viestintävälineistä sähköisiin. Syntysähköisen eli digitaalisesti muodostuneen viestinnän  ja sen aineiston tallennuksella ei ole ollut tähän mennessä vastuumuseota, eikä tätä työtä koordinoivaa museota. Uusi vastuumuseo alkaa tehdä tätä työtä.

Valtakunnallisen vastuumuseotehtävän toiminta tulee näkymään uudella nimellä museokeskus Vapriikissa Tampereella, valtakunnallisesti ja digitaalisilla alustoilla verkossa. Uusi ydinnäyttely avautuu Vapriikissa vuonna 2025–2026.

– Tämä on tunnustus pitkäjänteisestä työstä ja antaa meille mahdollisuuden kehittää toimintaamme ja lisätä vaikuttavuuttamme. Voimme myös palvella entistä paremmin yleisöjämme. On hienoa syventää yhteistyötä Tampereen historiallisten museoiden kanssa, iloitsee Postimuseon johtaja Sami Louekari.

Valtakunnalliset vastuumuseot ovat valtakunnallisia asiantuntijoita kukin omalla erikoisalallaan. Postimuseon ja Tampereen historiallisten museoiden saatua vastuumuseotehtävän, valtakunnallisia vastuumuseoita on kahdeksantoista.

MuseoX-hanke tähtäsi kohti valtakunnallista vastuumuseota. Hanke pääsi toivottuun lopputulokseen ja loppuu vuoden vaihteessa, kun uusi tehtävä valtakunnallisena vastuumuseona alkaa.

Postimuseo, Suomen pelimuseo ja Mediamuseo Rupriikki sijaitsevat Tampereella ja niiden näyttelyt ovat museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Lisätietoja

Sami Louekari, museonjohtaja, toimitusjohtaja, Postimuseosäätiö, sami.louekari@postimuseo.fi / 050 530 5887
Marjo-Riitta Saloniemi, museonjohtajan sijainen, Tampereen historialliset museot, marjo-riitta.saloniemi@tampere.fi / 050 553 8671

Kaikki uutiset

Kysy lisätietoa

Sami Louekari
Museonjohtaja, toimitusjohtaja, Postimuseo